III. Capítulo
 
- Luz/Óptica
- Start
- Activitat 1
- Activitat 2
- Activitat 3
- Activitat 4
- Activitat 5
- Activitat 6
- Activitat 7
- Activitat 8
- Activitat 9
- Activitat 10
- Activitat 11
- Activitat 12




Conjunto de actividades  de “LUZ”

Consideracions prèvies

No hi ha un únic model físic per entendre i explicar què és la llum. Un model tracta la llum com una ona: a partir de la refracció de la llum en un prisma, pot deduir-se que la llum blanca consisteix en ones lluminoses de diferent color i amb longituds d'ona diferents. Però Albert Einstein va demostrar que la llum també té la característica de partícules «tangibles» (fotons).

La nostra retina és extraordinàriament sensible; és capaç de reaccionar si és incidida per cinc fotons en un lapse de temps molt curt. Una làmpada de 2 W irradia aproximadament cinc bilions de fotons en un segon. Però també podem percebre grans resplendors com el Sol. Els nostres ulls poden distingir entre 500 graus de resplendor i diversos milions de gradacions en color.

La llum no és l'únic requisit previ per a la nostra percepció visual del món, però la vida sobre la terra seria inconcebible sense la llum. Els nens de preescolar tenen una bona apreciació dels colors, noten l'ombra, sense entendre-la al principi, desafien la foscor quan construeixen cabanyes. Un enteniment dels principis òptics fonamentals pot ajudar a desembolicar percepcions incomprensibles i situacions espantadisses (la foscor). Alhora aquest és també el requisit previ per a l'exploració de mitjans de comunicació audiovisuals com la càmera de fotos, el projector de diapositives i la càmera de vídeo.

La seqüència següent tracta primer el dualisme entre la llum i la foscor, després examina el fenomen de reflexió de la llum i al final torna a l'examen de la llum i l'ombra i tracta el tema de «la llum i els colors». És possible presentar el contingut científic mitjançant una història (mireu l'activitat 6).

Pel que fa a la seva gamma i temàtica, la major part de les unitats s'estructuren de manera que els petits del jardí d’infància també puguin participar, i que els experiments puguin ser repetits amb variacions en situacions de joc lliure. Només el joc de l'ombra i la construcció d'un calidoscopi serien inadequats per a nens de tres anys. L'equip de Kinderhäuschen va integrar i va oferir aquestes activitats en una festa d'estiu, de manera que els nens més petits poguessin ser recolzats pels seus pares.

 

Índex d'activitats

Activitat 1: Llum i foscor: experimentant amb la llum i la foscor

Activitat 2: Llum i foscor: atrapant la llum

Activitat 3: Llum i reflexió de la llum: observant i desviant raigs de llum

Activitat 4: Llum i reflexió de la llum: fonts de llum i reflectors

Activitat 5: Llum i reflexió de la llum: construint un calidoscopi

Activitat 6: Llum i ombra: experiments amb ombres

Activitat 7: Llum i ombra: joc d'ombres amb figures de cartró

Activitat 8: Llum i colors: experiències a la sala dels colors

Activitat 9: Llum i colors: experiments amb el prisma

Activitat 10: Llum i colors: cromatografía de paper

Activitat 11: Llum i colors: experiments amb filtres de colors i construcció d'ulleres de colors

Activitat 12: Llum i colors: construint un sotagot giratori de colors