III. hoofdstuk
 
camera




Set van activiteiten: De boom en onze school – we nemen foto’s

 

Het startpunt is de interesse van de kinderen voor de natuur, de boom op de speelplaats en de wil van kinderen om foto’s te nemen.

 

Deze set heeft de situationele benadering in zoverre als de wil om foto’s te nemen van een bloeiende boom begrepen kan worden als een :”kritische situatie”. Daarmee overeenstemmend is de set holistisch opgezet. De kinderen leren iets over de natuur die hen omringt, ze doen nieuwe ervaringen op met taal, breiden hun woordenschat uit, en oefenen hun motorische vaardigheden door ermee te bezig te zijn of leren hem stil te houden als ze de camera vasthouden. Verder leren ze hun visuele perceptie te oefenen. Los van het hanteren van het medium camera, ligt de nadruk van deze set op het begrijpen van de wetenschappelijk-technische basis van een camera. Daarmee overeenstemmend is de set zo samengesteld  dat het tot wetenschappelijk-technische kennis leidt. De leerkracht  zorgt ervoor dat de kinderen actief worden en nieuwe dingen ontdekken. Om dat te bereiken kan de leerkracht naar eigen believen haar eigen suggesties inbrengen.

De losse ervaringssitiaties volgen het principe van ontdekkend leren.

 

Het maximum aantal kinderen die aan deze set tegelijkertijd kan werken is zes.

Het is ook mogelijk dat verschillende groepen aan verschillende activiteiten werken.

 

 

Een schoolfeest met raadspelletjes ontwikkeld door de kinderen voor de kinderen (raadfoto’s) en een tentoonstelling van de zelfgemaakte camera’s en foto’s kunnen de activiteiten afronden.

 

Activiteit 1: Lichteffecten

Activiteit 2: Het maken van “alsof-camera’s”

Activiteit 3: Maken van een camera met een gat

Activiteit 4: een echte camera

Activiteit 5: foto’s maken

Activiteit 6: foto’s maken voor een raadspelletje.

 

 

Download: tree.zip

 

Kontakt:

Richard-von-Weizsäcker-Berufskolleg, Lüdinghausen/Germany

Rvw-bk-lh@kreis-coesfeld.de