III. Capítulo
 
- Mecànica


- Impressions




Tecnologia al voltant d’un areny

 

 

Continguts

 

1.       Breu descripció de l'activitat

 

2.       Programa

 

3.       Concepte didàctic

 

4.       Materials i eines

 

5.       Costos

 

6.       Requisits

 

7.       El paper del professor

 

8.       Aspectes tècnics

 

9.       Prova pilot: localització i context

 

10.   Perspectives

 

 

 

 

 

1. Breu descripció de l'activitat

 

Una situació espontània al voltant d'un areny en una zona d'acampada, pot planificar-se potencialment perquè aquesta es converteixi en una activitat tecnològica realitzable per qualsevol professor. La segona característica que fa que aquesta activitat sigui atractiva és que permet la utilització de materials naturals que es troben pràcticament en qualsevol entorn natural.

 

Finalment, aquesta activitat pot ser atractiva i estimulant per a nens de diferents grups d'edat (des dels 2 als 13 anys d'edat).

 

En aquest cas, l'activitat va començar quan un adult va començar a construir una espècie de cabana amb algunes branques i pals. Això va cridar tot seguit l'atenció de dos nens petits (de 2 i 4 anys, respectivament) que, al principi el van imitar. Tanmateix, ràpidament van aplicar la idea original i van construir cabanes de diferents formes i va sorgir una espècie de joc de titelles. La realitat i la imaginació es barregen, les branques són persones, nens o bebès.

 

Se satisfan totes les necessitats i es construeixen tot tipus d'objectes: una xemeneia, un rostidor, un bressol per al bebè, un tòtem, etc. entretant, altres nens d'edats diferents s'han unit al joc. La tasca de l'adult es limita exclusivament a emprendre algunes iniciatives com excavar un riu i proporcionar nous materials. En algunes ocasions, pot realitzar també algunes preguntes del tipus: Què beuen? Com van vestits? És un lloc segur? Venen alguna cosa? etc. Els nens creuen en el joc i se senten orgullosos en cas d'ensenyar el que han fet als seus pares.

 

Mentre es realitzava l'activitat, un grup de nens més grans va començar, de sobte, a construir un poble nou a l'altre costat de l'areny. Aparentment, cansats que el riu perdés aigua constantment en van traçar un de nou amb el llit cobert de fulles en el qual l'aigua romania més temps.

 

Al cap del passeig, el nou poble s'havia convertit en un lloc preciós i molt treballat, amb molts detalls, alguns d'ells de tipus tècnic, per exemple, un banc giratori o un pou amb una galleda i una corda lligada a una politja.

 

2. Programa

 

No existeix cap programa per a aquesta activitat que va sorgir de manera espontània. Tanmateix, és important disposar de suficient temps lliure perquè l'activitat es desenvolupa i té èxit només si tots els nens s'hi impliquen. Pot ser horrorós si s'acaba just en el moment en què els nens hi estan completament immersos, més encara perquè el resultat final és efímer.

 

3. Conceptes didàctics

 

L'activitat comença com una activitat d'aprenentatge orientat per experiència. Tan aviat un adult intervé amb precaució de mantenir la suficient distància i amb una correcta planificació, l'activitat pot convertir-se en educació orientada per desenvolupament.

 

El mètode story-line ofereix oportunitats per estructurar aquesta activitat una mica més (mireu el paràgraf 10).

 

L’esquema bàsic té tres components:

Episodi-preguntes clavi- activitats.

Una forma més elaborada podria ser:

Episodi-preguntes clavi- activitats-organització de la classe-materials-atenció especial en la qualitat de…

 

 

4. Materials i eines

 

Tots els materials utilitzats, excepte els del fons del pou eren naturals: branques, baies, herba, sorra, pedres petites, aigua, etc.

Podrien afegir-se altres materials artificials simples que, sens dubte, podrien ser útils per comprendre l'evolució de la tecnologia.

 

5. Costos

 

Cap

 

6. Requisits

 

Un areny o un lloc a l'aire lliure i materials naturals, preferiblement que s'obtinguin directament del medi natural per reforçar la relació dels nens amb l’entorn.

 

7. El paper del professor

 

El professor o el monitor s'han de limitar a jugar amb els nens de manera bastant desapercebuda. L'adult només intervé per prendre alguna iniciativa, per exemple, excavar un riu i proporcionar nous materials. En algunes ocasions, pot fer preguntes del tipus: què beuen? Com van vestits? És un lloc segur? Venen alguna cosa? Etc.

 

8. Aspectes tècnics

 

S'aprenen la majoria dels aspectes tècnics relacionats amb la construcció i estructures mecàniques simples, com la palanca o un sistema de politges.

 

9. Prova pilot: localització i context

 

Un càmping a Zeeland, Holanda, amb nens que pràcticament no es coneixien els uns amb els altres.

 

10. Perspectives

 

Per realitzar aquesta activitat amb determinats grups d'edat, pot ser útil aplicar l'aproximació per story-line.

 

Existeix una explicació detallada de Steve Bell i Vos/Dekkers a:

 

— Bell, S, K. Fifield & S. Bradshw (ed.). The Scottish Storyline Method, a training Manual. Educational Resources Northwest, Portland, 1990

— Vos, E. & PÀG. Dekkers, Verhalend Ontwerpen, een draaiboek, Groningen, 1994.

 

Una de les característiques atractives d'aquest enfocament és que s'aconsegueix assolir un equilibri entre la planificació per part del professor (dissenyador) i la influència dels nens, els quals disposen de llibertat per omplir cada episodi. Per aquest motiu, hi ha garanties que s'aconseguiran alguns dels objectius educatius descrits mentre els nens s'involucren en la seva història i es preocupen de resoldre les qüestions que van sorgint de manera natural.

 

 

 

Descarregueu (tot el material): sandpit.zip

 

Contacte

Haagse Hogeschool, Sector Onderwijy, Sport a Talen

g.slikke@sost.hhs.nl