III. hoofdstuk
 
III. hoofdstuk




Onderwerp van de groep activiteiten: de cassette recorder

 

Aanwijzingen voor de didactisch-methodische planning van de activiteiten

 

Kinderen hebben een natuurlijke interesse in technische verschijnselen die hen omringen. In het dagelijkse leven gaan ze met vele elektrische apparaten en elektrisch speelgoed om zonder hun technische functies te begrijpen. Ze spelen met magneten, die voor hen mysterieuze krachten bezitten: ze kunnen objecten aan- en afstoten – door tovenarij! . Ze zien dat elektriciteit licht produceert en nemen aan dat de contactdoos de niet aflatende bron is voor dit fantastische verschijnsel. Geregeld proberen kinderen greep op dingen te krijgen door vragen te stellen en door elektrische apparaten te onderzoeken, door ze uit elkaar te halen en naar de onderdelen te kijken.   

 

De volgende set activiteiten neemt de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen als uitgangspunt. Ons doel is schijnbaar prachtige mechanieken te de-mystificeren en ze toegankelijk te maken voor kinderen. Deze set gebruikt een medium dat nog steeds populair is bij kinderen . Op zeer jonge leeftijd beschikt een meerderheid van de kinderen over een handige, leuke en kleurrijke cassette recorder die gewoonlijk overal mee naar toe gaat en die handig is voor opnemen en afluisteren.

 

De opzet van de losse activiteiten is gebaseerd op de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen . Bij de overdracht van fysiek-technische inhouden is één punt van cruciaal belang nl. kinderen holistisch te laten leren met alle zintuigen. Onderzoekend-ontdekkend leren is het fundamentele didactische principe. Door te proberen, handelen, experimenteren en gebruiken, leren kinderen het medium cassetterecorder niet alleen kennen, maar ook de fysieke basis (zoals geluid, magnetisme, elektromagnetisme en elektriciteit) zal voor de kinderen door hen op een concrete wijze te ervaren, begrijpbaar worden.

 

De set activiteiten is ontwikkeld voor kinderen van 5 jaar of ouder. Voor jongere kinderen moeten de aparte activiteiten didactisch meer weggelaten worden. Met de losse onderdelen van de set (geluid, magnetisme, elektromagnetisme, luidspreker, cassetterecorder, elektriciteit) kan ook in andere contexten gewerkt worden of in een andere volgorde. Hier moet de afzonderlijke situatie en de respectievelijke interesse van de specifieke groep kinderen meegenomen worden en gebruikt worden als beginsituatie voor afzonderlijke plannen. De experimenten en materialen kunnen worden gevarieerd en herhaald gedurende vrij spel.

 

Overzicht van  activiteiten:

 

Activiteit1: Horen, maken en tonen/geluiden voelen.

Activiteit2: Geluiden kunnen worden gebundeld.

Activiteit3: Een toon, geluid is een golf. Geluid kan zichtbaar woren gemaakt, geluid kan objecten laten bewegen.

Activiteit4: Magnetische en niet-magnetische materialen

Activiteit5: De aarde is een grote magneet -  magneten stoten elkaar af en trekken elkaar aan

Activiteit6: Een kompas maken

Activiteit7: Magnetisme doordringt materialen.

Activiteit8: Het stromen van elektriciteit: een elektriciteitscircuit maken met behulp van een batterij.

Activiteit9: Elektriciteit kan objecten gemaakt van metaal magnetisch maken : een elektromagneet maken.

Activiteit10: Onderzoeken van een luidspreker: hoe ziet het eruit en waaruit bestaat deze.

Activiteit11: Onderzoek: hoe werkt een cassetterecorder?

 

Download van de groep activiteiten: cassette.zip

Contact:

Richard-von-Weizsäcker-Berufskolleg, Lüdinghausen/Germany

Rvw-bk-lh@kreis-coesfeld.de